Sayfalar

8 Eylül 2015 Salı

Ailesi Amy Winehouse'un özel eşyalarını sergiliyor

27 yaşında alkol zehirlenmesinden hayatını kaybeden dünyaca ünlü caz sanatçısı Amy Winehouse'un özel eşyaları, ailesinin açtığı bir sergiyle hayranlarıyla paylaşılıyor.


4 yıl önce aramızdan ayrılan Amy Winehouse'un hayatı, aşkları, şarkıları, gizemli özel yaşamı hala merak konusu... Senelerdir kitaplarla, belgesellerle, kısa filmlerle, köşe yazılarıyla defalarca anlatılmaya çalışılsa da, hiçbir zaman herkesi tamamen 'memnun edecek' bir ışık yakılamadı. Öyle ki, bir süre önce ödüllü belgesel yönetmeni Asif Kapadia tarafından çekilen 'Amy' belgeseli bile tarafları ikiye böldü: Eleştirmenler belgesele 5 yıldız verirken, ailesi anlatılanlardan o kadar mutsuz oldu ki, belgeselin yayınlanmaması için dava bile açtılar. Sanatçının babası başta olmak üzere tüm ailebireyleri ayrı ayrı Asif Kapadia'ya karşı sert eleştirilerde bulundu. Amy'yi halka yanlış tanıttığını, çok basit hatalar yapıldığını savundu. Acaba belgeselde 'ailesini' görece 'olumsuz' gösterdiği için mi? Bunu ancak 25 Eylül'de film Türkiye'de vizyona girdiğinde anlayabileceğiz.
Ailenin bu belgesele karşı ilk atağı, Amy hakkında bir sergi açmak oldu. "Amy Winehouse: Bir Aile Portresi" adlı sergi, şarkıcının evinden ve yakınlarından toplanan en özel, daha önce görülmemiş hatıralardan oluşuyor. Londra'daki sergide Amy'nin favori kıyafetleri, ayakkabıları, CD ve plak koleksiyonu, çocukken çaldığı gitarı gibi duygusal eşyalar sergileniyor. Belki de içlerinden en özel olanı, Amy'nin 13 yaşındayken yaptırdığı 'karışık kaset'. Üzerine Amy Winehouse tarafından 'chill-out'notu düşülmüş. Bir başka eşya da, 90'lı yıllara kadar ABD'de yayımlanan çocuk programı 'The Mickey Mouse Club'ın DVD'si...  Bu objeler bize Amy Winehouse'un ilk çocukluk yıllarına götürüyor, onu ailesinin gözünden görmemize olanak sağlıyor.
 
Sergide, Amy Winehouse'un abisi Alex'in , kardeşine 13 yaşındayken hediye ettiği bir kitap da bulunuyor: İçinde geleneksel Musevi yemek tariflerinin bulunduğu bir yemek kitabı!.. Alex, "Amy bana tavuklu çorba yapmak istediğini söylemişti" diye anlatıyor o günleri

Bir başka obje de, kulis kartları... Şarkıcı festivallerde performans göstermeye başladığı günden beri kulis kartlarını biriktiriyormuş.
 
Son dönemlerine ait eşyalarından en kıymetlisi, belki de CD ve plak koleksiyonu. Aralarında jaz ve soul efsaneleri Miles Davis, Ray Charles ve Ella Fitzgerald gibi klasik isimlerin bulunduğu albümler, sergide görülebiliyor. Amy'nin son dönemlerdeyse Lauryn Hill, Mary J. Blige, daha sonradan işbirliği yaptığı rapçi Nas'i dinlediğini öğreniyoruz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder