Sayfalar

5 Mayıs 2016 Perşembe

Romalı Perihan hayatını kaybetti

Ünlü sanatçı Romalı Perihan bir süredir yoğun bakımda tutuluyordu.

Romalı Perihan hayatını kaybetti’ Romalı Perihan’ olarak tanınan ve bir süredir özel bir hastanenin yoğun bakım ünitesinde yaşam savaşı veren Perihan Benli dün gece saat 2’de hayatını kaybetti. Benli, 74 yaşındaydı. Romalı Perihan, yarın Bebek Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu mezarlığında toprağa verilecek.

PERİHAN’LA SON GÖRÜŞMEYİ SÖZCÜ GAZETESİNDEN YÜKSEL ŞENGÜL YAPMIŞTI. iŞTE O BULUŞMANIN HİKAYESİ


Telefondaki ses “Yeniköy’den Hayriye ben” dedi. Ardından da ağlamaklı bir ses tonuyla ekledi: “Romalı Perihan’ın arkadaşı, sırdaşı!” Belli ki boğazı düğümlenmişti, üzgündü. Hayriye Hanım kelimelerin üzerine basa basa kötü haberi verdi:

“Yüksel Bey, Romalı Perihan’ın sağlık durumu çok kötü. Kendisi şu anda komada ve yoğun bakımda.”

Hemen ardından buluştuk ve bir dönemin ünlü sanatçısı Romalı Perihan (Perihan Benli Özkurt)’ın yattığı Bağcılar’daki hastanede aldık soluğu. Ben yoğun bakım odasına girmek için galoşları, eldivenleri giyip, başımı ve ağzımı kapatmadan önce Hayriye Hanım yaşananlarla ilgili şu bilgileri verdi:

“Bilirsiniz Perihan Hanım, yıllardan beri Bebek’te oturur, ben de Yeniköy’de. Son iki yıldır kendisiyle çok iyi ahbaplık yaptık. İki ablasının İspanya’da olduğunu biliyorum. Onun ötesinde üvey kardeşleri varmış ama o kimseyle görüşmezdi. Geçende fenalaşmış ve yataktan kalkıp üç gün evden çıkamamış. Sonunda kapıcısına telefon açmış. Kapıcı da polis nezaretinde gelerek kapıyı çilingire açtırarak içeri girmiş. Beni aradılar, koştum. Konuşamıyor, ayağa kalkamıyordu. Önce Şişli Etfal Hastanesi’ne, oradan Bağcılar’daki bu hastaneye nakil ettiler. Aşırı kilo ve hafıza kaybı var. 12 gündür yoğun bakımda.”

Az sonra yoğun bakımdaki odasında Romalı Perihan’ı ziyaret ettim. Bir dönem sahnelerin, Avrupa jet setinin yıldızı makinalara bağlı yatıyordu. Sürekli kapalı olan gözlerini arada bir açsa da bakışları anlamsızdı sanki. Doktoru durumunu şöyle özetledi:

“Kalp, akciğer ve böbrek yetmezliği var. Damardan besliyoruz, makinaya bağlı. Tansiyon problemi de bulunuyor. Konuşamıyor, hafızası gidip geliyor. Akrabalarına duyurmak en iyisi. İspanya’daki ablalarına ulaşamadık. Perihan Hanım’ın durumu ne yazık ki çok kritik…”

Bir dönemin ünlü sanatçısı Romalı Perihan’ın belki de hayatının son birkaç kare fotoğrafını çektim. Yanından ayrılırken de, beni duyar ve moral bulur umudunu taşıyarak ona şu cümlelerle veda ettim:
“Perihan Hanım, durumunuz çok iyi, hızla iyileşiyorsunuz. Yakında ayağa kalkıp evinize gidince sizi yine ziyarete geleceğim. Hoşçakalın.”

ROMALI PERİHAN KİMDİR?

Gerçek adı Perihan Benli olan Romalı Perihan 18 Mart 1942’de Roma’da dünyaya geldi. Orada büyüyen Perihan Benli, o zamanlar İtalyan medyası tarafından “La Bella Turca” ve “La Turca Romana” lakaplarıyla, sık sık Prenses Romalı Perihan veya Prenses Soprano olarak anıldı.
On yedi yaşında bir şarkıcı olarak kariyer peşinde önce, kısa bir süre Accademia Nazionale di Arte Drammatica Silvio D’Amico’de eğitim aldı.

Romalı Perihan, Avrupa sosyetesinin önde gelen isimlerden biri oldu. Son derece akıcı İtalyanca ve Türkçe’si olan Romalı Perihan toplamda beş dil konuşuyordu. Ayrıca, Şairler ve Yazarlar Kültür Vakfı ve Şair Ozan ve Yazarlar Kültür Derneği onursal başkanıydı.

“La Bella Turca” İtalyan yönetmen Federico Fellini yönetmenliğinde birkaç filmde rol aldı. Antonio Margheriti, Dino De Laurentiis, Remzi Jöntürk, Roberto Bianchi Montero, Sergei Bondarchuk, Yılmaz Güney ve Zeki Alasya gibi dönemin ünlü oyuncularıyla aynı filmlerde rol almıştır.
Türkiye’de ilk olarak Zeki Müren tarafından söylenen takma adı Romalı Perihan olarak isim yaptı. Avrupa medyasında ise Peri-Han, Peri Han, Pery Han olarak tanındı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder