28 Kasım 2015 Cumartesi

Bu yılın en kötü albümlerinden biri Candan Erçetin'in

Candan Erçetin’in, klasik Türk müziği söylediği albüm için seçilmiş şarkılar fena gibi durmuyor. Ancak vokali işin uzmanları açısından sorunlu.

Candan Erçetin yeni albümünde Türk müziği söylüyor; çokça şarkı, kısmen de türkü.‘Ah Bu Şarkıların Gözü Kör Olsun’, son derece ayrıntılı bir basın bülteni ile gönderildi gazetecilere. Aman yanlış anlamayın, bu tam değil yarım bir albümdür. Daha evvel yaptıklarım gibi ara bir albümdür...” Ayrıntılı açıklama(lar) hiç de fena bir şey değil tabii ama galiba biraz (‘Bu da ne?’ diye soracaklara karşı) savunma, biraz da ders verme gizli altında.
İşin şu ‘20. sanat yılı anısına’ kısmını (bu da bültenden) biraz kurcalamak gerekiyor. 20 değil 30. yıl! Erçetin, başlangıç noktası olarak ilk albümü ‘Hazırım’ı almış.

O zaman mesele kalmıyor, hesap doğru. Öte yandan 1986 yılındaki Eurovision şarkımız‘Halley’ var. Erçetin de şarkıyı yurtdışında seslendiren Klips&Onlar grubunun bir üyesiydi. Melih Kibar tarafından, Seden Gürel’in (o zamanlar Kutlubay) yerine gitti, yarıştı. Dahası, koca bir albüm (LP) de çıkardı bu grupla.
1990 yılında da yarıştı Eurovision Türkiye finallerinde. Cihan Okan ile ‘Daha Kolay’ıseslendirdi. 1992’de ise Sinan Erkoç ile ‘Kimbilir Nerdesin’i söyledi; aynı yarışmanın, başka bir eleme ayağında.
Erçetin 1995 yılını müzikal kariyerinin başlangıç noktası alarak yazık etmiş. 30 yıllık bir müzikal kariyer, 20 yıllık bir kariyerden daha kıymetli, daha üstündür. Yaş meselesi yaptıysa da eğer, ayıp etti.

NE DE ESİRİN OLACAĞIZ
Yeni albüm için seçilmiş şarkılar fena gibi durmuyor. Türk müziğimizin geçmişi derin, repertuvarı sağlamdır. 
Elinizi atıp rasgele 10-15 şarkı seçseniz dahi, büyük ihtimalle kayda değer şarkılar yakalarsınız. Ama Sezen Aksu’nun Türk müziği de söylediği ‘Serçe’ ile (‘Ölürsem Yazıktır’, ‘Silemezler Gönlümden’ ve ‘Karam’) üç şarkıda çakışması epeyce tuhaf. Albümdeki şarkıların hiçbirinin düzenlemesi, daha evvel yapılmış binlerce işten farklı değil. Yenilik yok, sürpriz yok. 
İz bırakmadan akıp gidiyor. Ama asıl mesele vokallerde. Erçetin’in Türk müziği söylüyorum diye olsa gerek, sesine verdiği fazladan esrik hava, şarkıların sonunun zor getirilmesine sebep oluyor. Bu yılın kötü albümlerinden biri. 

HAYAT BANA AŞK BORCUN VAR, YILDIZ USMANOVA, YENİKAPI 
BU GÖZLER HEP HÜZÜNLÜ
Dünya çapında ünlü Özbek diva Yıldız (yurtdışında Yulduz) Usmanova’nın Türkiye macerası çok inişli/çıkışlı bir seyir takip etti. Yeni albüm ‘Hayat Bana Aşk Borcun Var’ kötü değil. Ama Usmanova’nın o dillere destan sesine, hüzünlerden hüzün beğenilemeyen vokaline yaraşır bir albüm de değil. Şarkıların tamamına yakını (ki besteler kendisine ait) çok iyi. Ancak şarkıların sözleri ve düzenlemelerine geldiğinde iş, sürünmeye başlıyor. Büyük bir kısmına imza atan Rustamjon Makhmudov, Usmanova’yı kılıktan kılığa sokmuş. İki şarkıya imza atmış Ozan Doğulu ise hayatında Usmanova dinlememiş dahi olabilir. Tek şarkıyı düzenlemiş Askar İbragimov ise iyi iş çıkarmış. Albüme ismini de vermiş şarkı, çok iyi. O eski ve güzel günlerin Yulduz’u geçiyor içinden. 
En güzel Yıldız Usmanova şarkıları
1) Onajon: Daha dokunaklı şarkı zor bulunur.
2) Yolgon: Candan Erçetin’in ‘Yalan’ının orijinali. Kapı/cam/çerçeve indirmelik.
3) Bilmadim: Ne söylense az. Dinlemek şart.
4) Binafscha: Düzenlemenin şarkıyı nasıl baştan yarattığına, vokali nasıl yönlendirdiğine dair iyi bir örnek.
5) Maida: Türkçesini Nükhet Duru söyledi.
(Naim Dilmener / hürriyet.com.tr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bunlarda İlginizi Çekebilir