Instagram üzerinden marka elçiliği yapanların oluşturduğu küresel ekonomi 1 milyar dolar seviyesine ulaştı. Ancak yapılan bir sosyal deney Instagram'da on binlerce kullanıcının nasıl kolayca kandırılabileceğini gözler önüne serdi.
Birinin adı Alexa Rae (calibeachgirl310) diğerinin ise Amanda Smith (wanderingggirl) Bu iki isim Instagram'da oldukça popüler ancak bir sorun var ki ikisi de gerçek kişiler değil.
Mediakix isimli bir pazarlama şirketinin sosyal deneyi olan bu hesaplar yapılan paylaşımlar ile kısa sürede binlerce kullanıcıya ulaştı.
Sadece kullanıcıları kandırmayan hesaplar reklamcıların da dikkatini çekti. Bu hesapların sahte olduğunun farkına varmayan şirketler bu hesaplara paylaşım başına 100 dolarlık tekliflerde bulundu.
Her gün bin kullanıcı satın alan firma kısa sürede bu iki hesabı popüler bir hale getirmeyi başardı.
Ancak sosyal medyadaki bu tarz olaylar ilk değil.
Finlandiyalı Instagram fenomeni Sara Puhto, geçtiğimiz günlerde sosyal medyada pek çok kişinin kullanıcıları nasıl aldattığını gözler önüne sermek için ilginç bir projeye imza atmıştı.
Sosyal medyada pek çok kullanıcının aslında olmadıkları bir kişiymiş gibi davrandığının altını çizen 20 yaşındaki Puhto, sahte fotoğraf karesi ile gerçeğini aynı kadrajda buluşturarak kendi Instagram hesabından yayınlamıştı.
Sosyal medya kullanıcılarına sahte bir dünya sunulduğunun altını çizen Puhto, bu durumun pek çok kişiyi olumsuz etkilediği nedeniyle böyle bir adım attığını belirtiyor.
İngiliz bilim insanlarına göre insanlar genelde üzerinde oynama yapılmış fotoğrafları tespit etmekte zorlanıyor.
Photoshop ve filtrelerin fotoğrafçılığın ayrılmaz bir parçası olduğu günümüzde bir karenin gerçek olup olmadığını anlamak amatör bir göze sahip olan bizler için hiç de kolay değil.
Örneğin geçtiğimiz haftalarda Instagram'ın en popüler seyahat blogger'larından birisi olan Amelia Liana'nın platforma yüklediği karelerin bazılarının sahte olduğu ortaya çıkmıştı
Bu durum Instagram ve Facebook gibi her gün milyonlarca karenin paylaşıldığı bu platformdaki çoğu kare için de geçerli.
Zira bu platformlarda yayınlanan binlerce kare orjinal halinden oldukça uzak.
Fotoğrafçılıkta yanıltıcı bir başka yanı daha var o da perspektif.
Hiçbir teknik hile olmadan yakalanan bu anlar için bir fotoğraf makinesi ve iyi bir hayal gücü yeterli.
İşte sosyal medyanın en çok tıklanan perspektif mucizesi kareleri... (ntvmsnc)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder