Adana Büyükşehir Belediyesince düzenlenen 24. Uluslararası Adana Film Festivali'nin büyük ödül töreni önceki akşam Çukurova Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kırmızı halıda ünlü isimlerin şıklık yarışına sahne olan ödül törenine, çok sayıda sinemacı, sanatçı ve kent protokolü katıldı. Yazar Ayşe Arman ve oyuncu Meltem Cumbul’un sunduğu geceye, Cumbul'un şoke eden hareketi damga vurdu.
Gecede siyah beyaz çektiği Buğday filmi ile En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazanan Semih Kaplanoğlu sahneye çıktığı sırada herkesi şaşırtan bir olay yaşandı.Sahnede kendisine elini uzatan Semih Kaplanoğlu'na karşılık vermeyen Meltem Cumbul elini geri çekip sırtını döndü.
Gecenin sunuculuğunu yapan Meltem Cumbul'un bu hareketi salondakilerin büyük şaşkınlık yaşamasına neden oldu. Herkes ne olduğunu anlamaya çalışırken oyuncu Caner Cindoruk da ayağa kalkıp duruma tepki gösterdi.
Bu davranışın ardından Semih Kaplanoğlu sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı: Adana ff’de sahnede maruz kaldığım kabalığın ardından bizi yalnız bırakmayan sanatseverlere ve dostlara teşekkürler...
Meltem Cumbul ise yönetmenin neden elini sıkmadığını Twitter hesabından şu sözlerle anlattı:
"Eşitler arası bir selamlaşma ve yakınlaşma ritüeli olan el sakışmayı; kendinden olmayanları ötekileştirenle, fakiri zengine böldürenle, güçlüleri tutup zayıfları hor görenle yapmayı reddediyorum. Yüreğime ve sevgiye düşman olanla, gözlerim ve ellerim dost olamaz."
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Meltem Cumbul'un yönetmen Semih Kaplanoğlu'nun elini sıkmamasına tepki gösterdi.
Resmi Twitter hesabından açıklama yapan Sözlü, bunun şahsını, festival yürütme kurulunu, sinemaya ve sanata gönül veren herkesi derinden üzdüğünü belirtti.
Sözlü, açıklamasında şunları kaydetti:
"Meltem Hanım bilerek böyle bir davranışta bulunmuş ise hem Semih Kaplanoğlu'na hem de Adana'ya saygısızlık yapmıştır. Festivalimiz adına üstlenmiş olduğu görevi istismar etmesini kınadığımızı belirterek, bu yaşanan üzücü durumun sinemacıları buluşturan ve Türkiye'nin en önemli sinema festivallerinden biri olan Adana Film Festivali'nin görkemli ödül töreni ve kapanış programına gölge düşürmemesi gerektiğini ifade ediyor, kamuoyunun dikkatine saygı ile sunuyoruz."
"Toplumun vicdanına bırakıyorum"
Bugün Las Vegas'ta yaşananların altında da benzer bir "farklı olanı düşmanlaştırma" ve nefretin yattığına işaret eden Kaplanoğlu, şunları dile getirdi: "Adana'da işlenen nefret suçunun, öncelikle bir insanın varoluşuna karşı işlenmiş bir suç olduğunu düşünüyorum. Nefret düşünceye, inanca, farklı olana yöneldiğinde bunun adı açık bir faşizmdir. Sadece kendini, kendi düşüncesini değerli gören ve putlaştıranlar toplumsal kutuplaşmaya hizmet ediyorlar. 15 Temmuz darbesini, işledikleri nefret suçlarıyla devam ettirmeye çalışanları toplumun vicdanına bırakıyorum. Filmlerimle ve düşüncelerimle özgür ve bağımsız duruşumu her platformda inatla sürdüreceğim. Bu, bu güzel ülkeye borcumdur."
SEMİH KAPLANOĞLU KİMDİR?
Semih Kaplanoğlu, 4 Nisan 1963 tarihinde İzmir'de dünyaya geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü’nden 1984 yılında mezun oldu. Mezuniyet tezi olarak, mezuniyet filmi olan MOBAPP’ı (Meşru Olmayan Bir Aşkın Parçalanmış Portreleri) TRT kameramanı bir tanıdığından temin ettiği parça filmlerle gerçekleştirdi. Okuldayken kısa filmler yaptı ve bitirir bitirmez uzun metraj çekmenin hayalini kurmaya başladı. Bunu gerçekleştirebilmesi için 16 yıl geçti. Bu sürede film yaparak, hikâyeler yazarak, senaryo çalışmalarıyla sinemanın içinde yer alarak meslekî anlamda sektöre yakın durmayaği, metin yazarlığı, kamera asistanlığı yaptı.
Meltem Cumbul, Semih Kaplanoğlu, adana film festivali, semih kaplanoğlu kimdir
1984 yılında İstanbul‘a yerleşti. İş hayatına Güzel Sanatlar Saatchi&Saatchi ve Young&Rubicam reklam şirketlerinde reklam yazarı olarak başladı. 1986 yılında Süha Arın‘ın yönettiği ödüllü “Eski Evler- Eski Ustalar” ve Mimar Sinan belgesellerinde Kamera Asistanı olarak çalıştı.
Semih Kaplanoğlu aynı zamanda şiir de yazmaktadır ve Tan, Oluşum, Varlık, Gergedan, Gösteri, Argos gibi dergilerde şiirleri yayınlandı.
1994 yılında yayınlanmaya başlayan Şehnaz Tango adlı TV dizisinin 52 bölümünün senaryo ekibinde yazdı ve yönetmenliğini yaptı. 2001 yılında ilk filmi olan “Herkes Kendi Evinde” filmini yaptı. Semih Kaplanoğlu, yönetmen olmanın yanı sıra, plastik sanatlar ve sinema üzerine yabancı dillere de çevrilmiş makaleler yazdı. Bu makaleler, Gergedan, Gösteri, Cumhuriyet ve Sanat Dünyamız gibi dergilerde 1987–2003 yılları arasında yayınlandı.
1996-2000 yılları arasında Radikal Gazetesi’nde kısa öykülerden oluşan “Karşılaşmalar” adlı köşe yazarlığı yaptı. “Karşılaşmalar” adlı köşeden seçtiği yazıların bir kısmını daha sonra aynı adla kitaplaştırdı. Yumurta-Süt-Bal adlarında film üçlemesi yaptı. 2010 yılında Semih Kaplanoğlu’nun yönettiği ‘Bal’, dünyanın en prestijli festivallerinden Berlin Film Festivali’nde büyük ödül Altın Ayı’yı kazandı. Semih Kaplanoğlu, ‘Yumurta’yla başlayıp ‘Süt’le devam ettiği Yusuf üçlemesinin son filmi ‘Bal’da Yusuf’un çocukluğuna gidiyor ve Yusuf’un babasıyla ilişkisini ve doğayı keşfedişini anlatıyordu.
Semih Kaplanoğlu, 1999 haziran ayında, Abdi İpekçi‘nin yeğeni olan gazeteci, senarist ve yazar Leyla İpekçi ile evlendi.
Yönettiği filmler :
2012 – Çocuklar (yapımcı)
2009 – Bal
2008 – Süt
2007 – Yumurta
2005 – Meleğin Düşüşü
2001 – Herkes Kendi Evinde
1994 – Şehnaz Tango (Dizi)
Ödülleri :
2010 – 60. Berlin Film Festivali’nde büyük ödül Altın Ayı ödülü “Bal” filmi ile
2010 – 60. Berlin Film Festivali’nde, Ekümenik Jüri Ödülü “Bal” filmi ile
2010 – 17.Adana Altın Koza Film Şenliği, En İyi Film, “Bal” filmi ile
2008 – 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma
2008 – Altın Lale Ödülü, (Yumurta)
2008 – Radikal Gazetesi Halk Ödülü (Yumurta)
2007 – Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin en iyi filmi (Yumurta)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder