21 Nisan 2016 Perşembe

Ebru Polat'ın beyin sildirme tedavisi gerçek mi? Uzmanlar yanıtladı

Ebru Polat'ın 'Beynimi sildirdim' açıklaması dün çok konuşuldu. Polat'ın açıklamalarının ardından herkes beyin sildirme tedavisini merak etti. Beyin sildirme tedavisi dün Google'da en çok arananlar listesine girdi. Peki Ebru Polat'ın gündeme getirdiği beyin sildirme tedavisi işe yarıyor mu?

Ebru Polat'ın "Beynimi sildirdim" açıklamasını psikiyatri uzmanları, bilimsel olarak yorumladı. Psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Mesut Çetin, "Beyin sildirme diye bir tedavi yöntemi yoktur. Orada bahsedilen TMU veya TMS adı verilen (TransManyetik Stimülasyon) tedavi şekli bizim de uyguladığımız bir tedavi şeklidir." dedi. Psikiyatrist Prof. Dr. Kerem Doksat da bu yöntemlerin "Mucize tedavi" gibi aksettirilmesinin doğru olmadığını söyledi ve "Beyin resetleme diye bir şey hayatımda duymadım." açıklamasını yaptı.

'SADECE İLACA CEVAP VERMEYEN DEPRESYON HASTALARINA UYGULANIR'

Hürriyet.com.tr'ye özel açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Çetin, "Bahsi geçen açıklama transkranial manyetik stimülasyondur. Kısaca TMU ya da TMS adı verilir. Bu tedaviyi uygulamak için belli kriterler vardır. Ağır depresyon vakalarında en az 2 ilaç, birkaç ay boyunca kullanılmasına rağmen bir düzelme yaşanmıyorsa yani tedaviye dirençli bir depresyon hastası ise o zaman bu tarz yöntemler denenir. Bir tanesi de halk arasında elektroşok olarak bilinen EKT tedavisidir. EKT zaman zaman daha etkilidir ama unutkanlık gibi hafıza bozukluklarına neden olabilir ama TMS aksine hafızaya zarar vermez. O yüzden biz bu tedaviyi özellikle tercih ederiz.

Prof. Dr. Mesut Çetin TMS ile ilgili önemli noktaları şöyle özetledi:

- En az 2 antidepresana rağmen, 2-3 ay tedaviye yanıt alınamadığı takdirde uyguluyoruz.

- TMS 20 seans yapılıyor, her gün 1 seans şeklinde. Yaklaşık bir ay sürüyor ve hasta için biraz zahmetli olabiliyor.

- Dünyada yaklaşık 10 yıldır yapılıyor ama FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) 5 yıl önce onayladı.

- Şu ana kadar bilinen önemli bir yan etkisi yok.

PROF. DR. KEREM DOKSAT: "BEYİN RESETLEME DİYE BİR ŞEY BEN HAYATIMDA DUYMADIM"

Psikiyatrist Prof. Dr. Kerem Doksat ise TMS denilen tedavi ile ilgili şunları söyledi: "Bu TMS yöntemi sadece tedaviye dirençli depresyonlarda ve ücret almadan uygulanmak kaydıyla yapılan bir yöntem. Herkes de etkili değil. Özellikle alın lobu dediğimiz, frontal lobun kemik kalınlığı yüksek ise, bu kişilerde uygulandığında işe de yaramıyor. Onun dışında bazı depresyon vakalarında işe yarıyor. Resetleme gibi bir şey ben hayatımda duymadım.Zaten biz beynimizin yüzde 100'ünü kullanırız sadece uyuduğumuz zaman beynimiz uykuya dalar. EKT yani elektroşok yöntemi ve diğer antidepresanlara cevap vermeyen hastalarda uygulanan ve eskiden hiç işe yaramadığı düşünülen bir yöntemdir.

'MUCİZE YÖNTEM DEĞİL'
Bilinen herhangi bir ciddi yan etkisi yok, manyetik alanla çalışan bir yöntem olduğu için ama değişik tipleri var. Bir kısmında çok yüksek voltaj veriliyor, o zaman sersem yapılıyor. Ama mesela epilepside, dikkat eksikliğinde, hiperaktivitede, manik depresifte kullanımı ile ilgili hiçbir bilimsel veri elimizde yok. Mucize yöntem gibi yansıtmak doğru değildir."

Ebru Polat fotoğrafları






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bunlarda İlginizi Çekebilir