26 Şubat 2017 Pazar

Son 10 yılda en iyi erkek oyuncu Oscar’ını alan oyuncular

Bu yıl en iyi erkek oyuncu Oscar’ını kim kazanacak? En iyi erkek oyuncu Oscar adayları Cassey Affleck, Andrew Garfield, Hacksaw Ridge, Ryan Gosling, Viggo Mortensen ve Densel Washington arasında kıyasıya bir rekabet yaşanacak. 26 Şubat gecesi düzenlenecek 89. Oscar Ödül Töreni’nde Oscar heykelciğini kucaklayacak ismi merakla beklerken geçmiş yılların “en iyi erkek oyuncuları”nı bir araya getirdik. İşte, son 10 yılda Oscar’da en iyi erkek oyuncu seçilen aktörler...

1- Forest Whitaker, 2007
Uganda’nın bir dönemine damgasını vurmuş olan İdi Amin'in hayatından bir kesiti yansıtan ‘The Last King of Scotland’ (İskoçya’nın Son Kralı) filmindeki performansıyla Whitaker, en iyi erkek oyuncu Oscar’ını kaldırdı.
2- Daniel Day-Lewis, 2008
Yönetmenliğini ve senaryo yazarlığını Paul Thomas Anderson’ın yaptığı ‘There Will Be Blood’ (Kan Dökülecek) filminin başrolünde yer alan Daniel Day-Lewis, performansıyla en iyi erkek oyuncu Oscar’ına layık görüldü. Sekiz dalda Oscar’a aday gösterilen film, en iyi erkek oyuncu ödülünün yanı sıra en iyi görüntü yönetimi ödülünü de kazandı.
3- Sean Penn, 2009
Gus Van Sant'ın yönettiği, Amerikalı bir eşcinsel olan Harvey Milk'in etrafında gelişen olayları konu edinen ‘Milk’te, Sean Penn eşcinsel karaktere hayat verdi. Performansıyla en iyi erkek oyuncu Oscar’ını kucakladı. Sekiz dalda Oscar’a aday gösterilen film, en iyi erkek oyuncunun yanı sıra en iyi orijinal senaryo Oscar’ını da kazandı.
4- Jeff Bridges, 2010
Aynı adlı romandan sinemaya uyarlanan ‘Crazy Heart’ (Çılgın Kalp) filminde başrolde yer alan Jeff Bridges, country şarkıcısı Hank Thompson performansıyla Oscar’da en iyi erkek oyuncu seçildi.
5- Colin Firth, 2011
Colin Firth, kekemeliğinin üstesinden gelmeye çalışan Britanya Kralı VI. George’u canlandırdığı ‘The King's Speech’ (Zoraki Kral) filmindeki performansıyla en iyi erkek oyuncu Oscar’ına alayık görüldü. 12 dalda Oscar’a aday gösterilen film, en iyi erkek oyuncu ödülünün yanı sıra en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi özgün senaryo Oscar’larını da kazandı.
6- Jean Dujardin, 2012
Siyah-beyaz ve sessiz sinema şeklinde çekilen ‘The Artist’ filminde George Valentin karakterine hayat veren Jean Dujardin, 84. Akademi Ödülleri’nde en iyi erkek oyuncu seçildi. Film ayrıca en iyi film Oscar’ını da kazandı.
7- Daniel Day-Lewis, 2013
Yönetmenliğini ve yapımcılığını Steven Spielberg’in üstlendiği ‘Lincoln’ filminde, konu alınan ABD başkanı Lincoln rolünü Daniel Day-Lewis üstlendi. Ünlü aktör, filmdeki başarılı performansıyla en iyi erkek oyuncu Oscar’ına layık görüldü.
8- Matthew McConaughey, 2014
Gazeteci Bill Minutaglio'nun Dallas Morning News gazetesinde yer alan haberine istinaden Ron Woodroof'un gerçek hayat hikayesi üzerine kurgulanan ‘Dallas Buyers Club’ (Sınırsızlar Kulübü) filminde başrolde yer alan Matthew McConaughey, uğruna 23 kilo verdiği rolüyle en iyi erkek oyuncu Oscar’ını kazandı.
9- Eddie Redmayne, 2015
İngiliz fizikçi Stephen Hawking'in hayatını anlatan ‘The Theory of Everything’ (Her Şeyin Teorisi) filminde başrolde yer alan Eddie Redmayne, performansıyla en iyi erkek oyuncu Oscar’ına layık görüldü.
10- Leonardo DiCaprio, 2016
Toplam beş kez en iyi erkek oyuncu dalında Oscar’a aday gösterilen Leonardo DiCaprio, ‘Revenant’ (Diriliş) filmindeki performansıyla şeytanın bacağını kırdı ve Oscar heykelciğini ilk kez kaldırdı. 12 dalda aday gösterilerek 88. Oscar Ödülleri’nin en fazla adaylık kazanan filmi olan ‘Revenant’ (Diriliş), en iyi erkek oyuncu ödülünün yanı sıra en iyi yönetmen ve en iyi görüntü yönetimi ödüllerini de kazandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bunlarda İlginizi Çekebilir